Bestaat jouw bedrijf uit een groot aantal lastige bedrijfsprocessen? Zijn deze processen met tekst lastig in te beelden? Wanneer je het antwoord op deze vragen met “Ja” kan beantwoorden, dan is het interessant om eens naar de mogelijkheden van een explainer te kijken. Een explanimation maak het mogelijk om de meest ingewikkelde processen kinderlijk eenvoudig over te brengen op jouw klanten of medewerkers. Door een explainer video te laten maken gaan we aan de hand van verschillende unieke animaties en visualisaties jouw bedrijfsverhaal vertellen.
Neem contact opEen explainer is een video die de boodschap en essentie van een lastig proces gemakkelijk maakt door middel van geanimeerde beelden. Een explainer is als het ware een uitlegvideo. Wanneer jouw bedrijf voor de doelgroep lastig te begrijpen is, dan kan je door middel van een explanimation extra toelichting of verduidelijking geven over het onderwerp. In een explainer leg je informatie duidelijk en bondig uit en probeer je overige ruis te vermijden. Je laat je klanten of collega’s zien hoe het werkt.
Neem contact opJouw bedrijfsidee kan nog zo goed zijn, maar wanneer jouw klanten niet weten hoe ze ermee om moeten gaan, gaat het niet werken. In zo’n situatie is een explainer video de ideale oplossing. Door middel van verschillende illustraties zorg ik dat de boodschap zowel met geluid (geluidseffecten, muziek & voice-over) als met beeld wordt overgebracht. Want, zeg nou zelf; Een video is toch veel gemakkelijker en leuker dan het lezen van een dikke handleiding? Door in de video gebruik te maken van verschillende bewegende beelden die de doelgroep aantrekt, raakt of herkend, spreken we het visueel geheugen aan van de kijker op een unieke manier. Hierdoor onthouden mensen het proces of de boodschap beter, en dat is waar we samen voor gaan!
Een explanimation video laten maken gaat bij Eyefinity Media door middel van een aantal stappen. Voordat we starten gaan we samen in het eerste gesprek bepalen welk proces of verhaal je in de video wilt vertellen. In dit gesprek bepalen we samen het concept, de boodschap en hoe we deze boodschap gaan communiceren. Verder denken we gezamenlijk na over de te bereiken doelstelling van de explanimation. Eventueel kunnen we voorafgaand aan het project bepalen welke meetwaarden van belang zijn om het succes van de video te kunnen meten.
Nadat we de doelstelling en het concept bepaald hebben, gaan we aan de slag met het bepalen van de stijl van de animatie. Wat voor soort animatie gaan we inzetten? En, welke animatiestijlen kunnen we hier het beste voor inzetten? Het gevoel dat de doelgroep heeft bij het zien van de video is enorm belangrijk. Dit gevoel kunnen we beïnvloeden door goed na te denken over de sfeer, stijl en de kleuren die we gebruiken in de animatievideo.
Vervolgens ga ik op basis van de informatie uit onze eerste brainstormsessie aan de slag met een ruwe schets en werk ik dit uit tot een storyboard. In deze setting deel ik de verschillende scenes op en visualiseer ik hoe de uitleganimatie eruit komt te zien. Deze wordt ondersteund met enkele stijlvoorbeelden en kijken we naar de overige benodigdheden die de video kracht bij kunnen zetten. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bepaalde soorten muziek, een voice-over of andere elementen. Wanneer het stijlvoorbeeld van de animatie uitlegvideo akkoord is, wordt de rest van het verhaal in deze stijl uitgewerkt. We stellen vast hoe de animatie er visueel uit komt te zien en na het verwerken van eventuele feedback kan ik van start met het maken van de animaties.
In deze fase kan het animeren echt beginnen. Ik ga aan de slag om de geïllustreerde elementen tot leven te brengen. Dit doe ik onder andere door de animaties bewegend te maken. Hieruit volgt een eerste geanimeerde versie van de uitleganimatie. Deze eerste versie is bedoeld om jou een beeld te geven hoe het geheel er bewegend uit komt te zien, voorzien van verschillende muziekvoorbeelden. Na het zien van deze eerste versie volgt een eerste revisieronde. Het is gemakkelijker om in de eerste versie aanpassingen te maken, dan achteraf. Daarom is deze feedback enorm belangrijk voor het eindresultaat.
Na de eventuele feedback wordt de animatievideo gefinetuned. Ik zorg voor passende geluidseffecten en de afronding van de passende animaties. Bij eventuele wensen maak ik zowel een korte als een lange variant en is het mogelijk om de video passend te maken voor verschillende social media kanalen.
Binnen mijn vakgebied ken ik verschillende soorten explainervideo’s. Deze worden opgedeeld in drie categorieën, namelijk een 2D animatie, frame by frame animatie en 3D animaties. Naast platte animaties bestaan er ook 3D animaties waarbij je animatie ‘ruimtelijk’ kan maken. Ook is het mogelijk om het laten maken van een explainer video te combineren met animaties. Op deze manier kan je jouw video naar een hoger niveau tillen. Ben je benieuwd welke animaties ik in het verleden al geproduceerd heb? Bekijk dan eens mijn portfolio.
Een 2D animatie is een zeer goede optie wanneer je jouw bedrijfsprocessen duidelijk over wilt brengen naar de doelgroep. 2D animaties bestaan alleen uit aspecten die weergegeven worden in twee dimensionaal. Dit houdt in dat er geen diepte in de aspecten te zien is. Deze stijl van animeren bestaat dus slechts uit platte illustraties. Een goed voorbeeld van een 2D animatie is een stripverhaal of een tekenfilm. Doordat een 2D over minder complexiteit beschikt, is het een ideale toepassing voor een explainer video, waarin je jouw doelgroep iets uit probeert te leggen. Zo zijn 2D animaties vaak gemakkelijk te begrijpen.
Vaak wordt een 3D animatie gebruikt bij het uitleggen van een lastig bedrijfs- of productieproces. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan de werking van producten of de proces van een fabriek. De 3D animaties worden, zoals de naam al zegt, weergegeven in drie dimensionaal. Dit zorgt voor meer diepte, en dus leven in animaties. Als het ware zorgt het 3D effect ervoor dat het lijkt alsof je om de animatie heen kunt kijken. In de wereld van 3D is er veel mogelijk. Dit maakt deze vorm van animeren zo populair. Wanneer je meer diepte in de explainervideo wilt creëren, dan zijn 3D animaties een goede uitbreiding op de 2D animaties.
Wanneer veel beeldjes/frames achter elkaar worden gebruikt, dan noemen we dit de frame-to-frame techniek. Bij deze techniek wordt als het ware elk beeld/frame handmatig gemanipuleerd. Vaak wordt deze techniek toegepast bij stop-motion. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten bewegen van een LEGO poppetje of kleipoppetje. Mooie uitvoeringen van deze animatietechniek zijn de timelapse video’s, waarin je een groot aantal afbeeldingen snel achter elkaar laat afspelen, zodat er een video ontstaat. Dit is bijvoorbeeld enorm gaaf bij de bouw van een project. Met behulp van deze videotechniek is het mogelijk om een geheel proces duidelijk in kaart te brengen.
Tijdens de ontwikkeling van een uitleganimatie ga je samen met mij, Dave Schepers, aan de slag met de creatie van een unieke uitleganimatie. Als creatieveling is mij niets te gek! Het is mijn doelstelling om het gevoel van jouw bedrijf te vertalen in een unieke identiteit en uitstraling. Door een jarenlange en brede ervaring in verschillende studioÕs in binnen- en buitenland werkzaam geweest te zijn, weet ik wat wel en wat niet werkt. Ik weet hoe belangrijk je identiteit en verhaal is waarmee jij impact wilt maken en de indruk die je wekt bij jouw doelgroep. Naast dat er iets mooi uit ziet, is het ook belangrijk dat het functioneert. Daarom is elke productie die ik maak doordacht met een creatief idee en de juiste doelstelling. Graag ga ik samen met jou de uitdaging aan om jouw verhaal over te brengen door video en animaties bij je toekomstige klanten!
Leer me kennenBij Eyefinity Media is de gemiddelde doorlooptijd van een explainervideo ongeveer vier weken. Dit hangt geheel af van de omvang van de productie. Wanneer je bijvoorbeeld video wilt combineren met animaties, dan kan dit proces langer duren. Enkele factoren die de productietijd van een animatie uitleg video beïnvloeden zijn de lengte van de video, de complexiteit van het product, dienst of service, de complexiteit van de manier van animeren en de visuele stijl die toegepast zal worden.
Bij de productie van een explainer video bestaan geen vaste regels. Zo hangt het geheel af van de complexiteit en de omvang van het proces dat je uit wilt leggen. Door de komst van verschillende social media kanalen merk ik wel dat je gebonden zit aan bepaalde tijd. Vaak zijn de animatievideo’s waarin we een bepaald proces toelichten rond de twee minuten in lengte. Voor verschillende social media kanalen kunnen we deze inkorten tot korte video’s, GIF’s, teasers, quotes of andere onderdelen uit de video.
Tijdens onze brainstormsessie. Ik kijk naar de branding van jouw bedrijf en bij het verhaal krijg vaak een goed gevoel van wat welke muzieksoort hierbij zou kunnen passen. In sommige gevallen kan het zijn dat je al een bepaalde muziekstijl in gedachten hebt. Dat is mooi, want dan kan ik rekening houden in welke stijl(en) Â ik kan gebruiken voor de animatievideo. Wanneer je nog geen gevoel hebt bij de gewenste muziek, dan kunnen we deze samen bepalen.
Afhankelijk van de sfeer van de video bepalen we welke muziek passend is tijdens de video. In sommige gevallen kan het ook voorkomen dat er helemaal geen muziek benodigd is om de boodschap over te brengen. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen wanneer we er nadrukkelijk een stijlkeuze van willen maken en alleen een voice-over is die de tekst tijdens de video inspreekt. Een bekend voorbeeld zijn enkele commercials van het merk Bose, waarbij express geen geluid en muziek wordt toegepast, waardoor de fantasie van de kijker dit zelf invult.
De prijs van een explainervideo is afhankelijk van een sterk aantal factoren. Het is dan ook lastig om een one-size-fits-all prijs te geven. Deze prijs is net zoals de doorlooptijd afhankelijk van de lengte, hoeveelheid geïllustreerde elementen,  complexiteit en de stijl die we toepassen tijdens de productie van de animatie uitleg video. Karakteranimatie is bijvoorbeeld een element waar veel productietijd in zit waardoor de productie complexer wordt omdat deze vaak bestaat uit organische bewegingen.
Maar om je toch een indicatie te kunnen geven starten de prijzen van een gemiddelde animatievideo rond de 2750-3500 euro,- exclusief BTW.
Sinds de oprichting van mijn bedrijf ben ik zeer enthousiast over de mogelijkheden die video te bieden heeft. Dit maakt dat ik naast uitleganimaties, ook andere soorten video’s produceer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten maken van een bedrijfsfilm of social media animaties. Verder is het ook mogelijk om jouw video aan te vullen met dronebeelden. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld je bedrijfspand, de omgeving of andere objecten in kaart brengen. Kortom, voor het gehele pakket op het gebied van videobewerking en animaties kan je bij Eyefinity Media terecht.
Sinds de oprichting van mijn bedrijf ben ik zeer enthousiast over de mogelijkheden die video te bieden heeft. Dit maakt dat ik naast explainervideo’s, ook andere soorten video’s produceer. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het laten maken van een bedrijfsfilm of social media animaties. Verder is het ook mogelijk om jouw video aan te vullen met dronebeelden. Hierbij kunnen we bijvoorbeeld je bedrijfspand, de omgeving of andere objecten in kaart brengen. Kortom, voor het gehele pakket op het gebied van videobewerking en animaties kan je bij Eyefinity Media terecht.
Ben je nieuwsgierig wat ik voor je zou kunnen betekenen? Maak vrijblijvend kennis om te bepalen of het inzetten van een animatie uitleg video voor jouw bedrijf de oplossing is. Tijdens een vrijblijvende online kennismaking vertel ik je over wat mogelijk is. Laat je verrassen door de verschillende mogelijkheden die we in kunnen zetten om jouw verhaal door middel van een unieke explainervideo te kunnen vertellen!